سقف برداشت از عابر بانک ۱۴۰۳

مهم ترین سوال در مورد استفاده از عابر بانک همیشه این است که سقف برداشت از عابر بانک چقدر است؟ دلیل این موضوع این است که اولین و مهم ترین دلیل ساخت عابر بانک یا خودپرداز، تحویل وجه نقد به مشتری در زمان تعطیلی شعب بانک بود. در گذشته مردم مجبور بودند برای دریافت وجه نقد به شعب بانک مراجعه کنند و با ارائه دفترچه حساب بانکی خود، از حساب بانکی خود برداشت کرده و وجه نقد دریافت نمایند. با همه گیر شدن عابر بانک ها، کم کم نیاز مشتری برای حضور در شعبه جهت دریافت وجه برطرف شد. اما به دلایل مختلفی، سقف برداشت پول نقد از عابر بانک یا خودپرداز تعیین شد. دلایل امنیتی، موجودی محدود دستگاه خودپرداز، محدودیت فنی دستگاه خودپرداز و … از این عوامل بودند.

سقف برداشت از عابر بانک در سال 1403 همانند سالهای اخیر، مبلغ 200 هزار تومان می باشد. این عدد که از اواخر دهه هشتاد شمسی تغییر نکرده، در آن زمان معدل 200 دلار بوده است. یعنی با در نظر گرفتن نرخ دلار 60 هزار تومانی، سقف برداشت از عابر بانک که در گذشته حدود 200 دلار بوده، در حال حاضر حدود 3 دلار می باشد یعنی چیزی در حدود 1.5 درصد آن در گذشته. اگر قرار بود سقف برداشت وجه نقد از خودپرداز با نرخ تورم یا ارز تغییر کند، در حال حاضر هر شخص باید با کارت خود حدود 12 میلیون تومان از عابر بانک برداشت می کرد.

atm-max-limit

سقف برداشت وجه از عابر بانک با توجه به تکنولوژی دستگاه و اسکناس های موجود

حدود 20 سال پیش، زمانی که عابر بانک ها با اقبال مشتری ها مواجه شده بودند و هر سال تعداد زیادی به آنها اضافه میشد، اسکناس های هزار و 2 هزار تومانی داشتند. دیسپنسر یا دستگاهی که در گاوصندوق خودپرداز می باشد و اسکناس ها در آن قرار می گیرد، در بیشتر خودپردازهای آن زمان قابلیت پرداخت 40 یا 60 برگ اسکناس در هر بار به مشتری داشت.یعنی عابر بانک با اسکناس هزار تومانی، هر بار 40 یا 60 هزار تومان به مشتری پرداخت می کرد. با اسکناس 2 هزار تومانی نیز این مبلغ تا 120 هزار تومان قابل افزایش بود. پس از ورود اسکناس 5 هزار تومانی در سال 1385، دستگاه های خودپرداز با تعداد کمتری اسکناس می توانستند مبلغ بالاتری پرداخت کنند.

سقف برداشت از عابر بانک از چه سالی 200 هزار تومان شد؟

در سال 1387 سقف برداشت از عابر بانک ها به 200 هزار تومان افزایش پیدا کرد. این مبلغ با 40 برگ اسکناس 5 هزار تومانی یا ترکیبی از اسکناس های 1، 2 و 5 هزار تومانی قابل پرداخت بود که بیشترین حالت آن این بود:

  • 39 برگ 5 هزار تومانی معادل 195 هزار تومان
  • 2 برگ 2 هزار تومانی معادل 4 هزار تومان
  • 1 برگ هزار تومانی، جمعاً 200 هزار تومان

عابر بانک چه اسکناس هایی به مشتری می دهد؟

برای تعیین تعداد و نوع اسکناس، الگوریتم های مختلفی در بانک های کشور پیاده سازی شد و عابر بانک در برخی از بانک ها به مشتری این امکان را می دهد که نوع اسکناس دریافتی را انتخاب نماید. اما به طور کلی الگوریتمی که بیشتر استفاده می شود این است که از همه اسکناس های موجود در دستگاه حداقل یک برگ باید تحویل مشتری می شد و سپس از اسکناس درشت تر، برداشت می شد. به عنوان مثال اگر یک عابر بانک اسکناس هزار و 2 هزار و 5 هزار تومانی داشت و مشتری درخواست 100 هزار تومان بکند، 19 برگ 5 هزار تومانی، 2 برگ 2 هزار تومانی و 1 برگ هزار تومانی تحویل داده میشد.

در حال حاضر دیگر اسکناس های هزار و 2 هزار تومانی در عابر بانک ها استفاده نمی شود و بیشتر اسکناس های 5، 10، 50 و 100 هزار تومانی استفاده می شود.

عابر بانک در هر پرداخت وجه چند اسکناس تحویل می دهد؟

برای برداشت 200 هزار تومان وجه از عابر بانک، بسته به نوع اسکناس های موجود، به صورت زیر امکان پرداخت وجه به مشتری می باشد:

  1. 2 برگ 100 هزار تومانی
  2. 1 برگ 100 هزار تومانی، 2 برگ 50 هزار تومانی
  3. 1 برگ 100 هزار تومانی، 1 برگ 50 هزار تومانی، 5 برگ 10 هزار تومانی
  4. 1 برگ 100 هزار تومانی، 1 برگ 50 هزار تومانی، 4 برگ 10 هزار تومانی، 2 برگ 5 هزار تومانی

همانطور که مشاهده می کنید برای 200 هزار تومان که در حال حاضر سقف برداشت وجه از عابر بانک می باشد، حداکثر 8 برگ اسکناس به مشتری پرداخت می شود. اگر یک عابر بانک فقط اسکناس 5 هزار تومانی داشته باشد، برای 200 هزار تومان، 40 برگ اسکناس به مشتری پرداخت می شود. کمترین تعداد اسکناس نیز می تواند 1 برگ باشد.

پس عابر بانک در هر پرداخت وجه حداقل 1 و حداکثر 40 برگ اسکناس به مشتری تحویل می دهد.

سقف برداشت از عابر بانک در خارج از کشور چقدر است؟

سقف برداشت وجه از عابر بانک یا خودپرداز در کشور های مختلف در بانک های مختلف و دستگاه های خودپرداز مختلف، تفاوت دارد. این سقف می تواند از 100 دلار تا 5000 دلار باشد. در کشورهای اروپایی این سقف معمولاً 250 تا 500 یورو می باشد.

چرا سقف برداشت نقد از عابر بانک وجود دارد؟

فرض کنید در مغازه ای هستید و کارت خود را به مغازه دار می دهید و رمز خود را نیز اعلام می کنید. چند دقیقه بعد، در خیابان، سارقی کارت شما را دزدیده و لحظاتی پس از آن پیامکی مبنی بر برداشت وجه از حسابتان دریافت می کنید. در این حالت خدا را شکر می کنید که حداکثر 200 هزار تومان از حسابتان برداشت شد. در همه جای دنیا، وجه نقد برای پرداخت خرد استفاده می شود و برای پرداخت های با مبالغ بالاتر، باید از دستگاه های کارتخوان و یا انتقال وجه استفاده کرد که این موضوع قابل پیگیری باشد. بنابراین بانک ها با گذاشتن محدودیت در برداشت وجه از طریق خودپرداز، سعی در کنترل گردش وجه نقد و حفظ امنیت دارند.

گردش وجه نقد در کشور نیز باید کنترل شده باشد و میزان نقدینگی همواره باید تحت کنترل بانک مرکزی باشد.

چرا سقف برداشت از عابر بانک ها افزایش پیدا نمی کند؟

افزایش سقف برداشت وجه نقد از عابر بانک ها، نیاز به یک بررسی کارشناسی و تصمیم گیری دارد. مهمترین دلیل برای عدم افزایش سقف برداشت از عابر بانک ها، دلایل امنیتی است که در بخش قبل به آن اشاره شد و علاوه بر آن محدودیت اسکناس مناسب در شعب بانک می باشد. تأمین وجه مناسب دستگاه های خودپرداز همواره از مهم ترین چالش های شعب بانک بوده است.

در حال حاضر سقف برداشت از عابر بانک ها در مناسبت هایی مانند نوروز، اربعین و … به صورت موقتی افزایش پیدا می کند. این افزایش مثلاً به مبلغ 500 هزار تومان و به مدت چند هفته می باشد اما مجدد به حالت قبل 200 هزار تومانی بر می گردد.

4.8/5 - (6 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *