برای اینکه با تعمیر صفحه کلید خودپرداز آشنا شویم ابتدا بهتر است صفحه کلید خودپرداز یا عابر بانک را معرفی کنیم:
صفحه کلید یا پین پد خودپرداز چیست؟
صفحه کلید (پین پد، پینپد یا ای پی پی : EPP) از مهمترین ماژول های دستگاه خودپرداز یا عابر بانک می باشد. پین پد (PinPad) یا ای پی پی (Encrypting PinPad) یک صفحه کلید با 16 کلید هست که 12 کلید آن برای اعداد و 4 کلید آن برای عملیات تأیید، تصحیح یا انصراف به کار می رود. نمای ظاهری پین پد شبیه شکل زیر می باشد:
پس از ورود کارت به دستگاه خودپرداز، برای وارد کردن رمز از صفحه کلید خودپرداز استفاده می کنیم. رمز یا پین کارت های عابر بانک، یک عدد چهار رقمی می باشد که هنگام صدور کارت توسط شعبه بانک، در یک پاکت دربسته تحویل ما داده می شود. هر کدام از کلید های سمت راست پین پد خودپرداز، عملیات خاصی را انجام می دهند که به آن اشاره می کنیم:
- تأیید یا Enter: که معمولاً با رنگ سبز مشخص می شود، برای تأیید عملیات استفاده می شود. پس از وارد کردن رمز چهار رقمی، باید کلید تأیید یا فشار دهیم یا هنگامی که پیامی روی صفحه خودپرداز نمایش داده می شود، مثلاً هنگام کارت به کارت، وقتی مبلغ کارت به کارت و نام دریافت کننده مبلغ نمایش داده می شود، با زدن کلید تأیید، عملیات انجام می شود.
- تصحیح یا Clear: که معمولاً با رنگ زرد مشخص می شود، برای پاک کردن اطلاعات وارد شده استفاده می شود. مثلاً اگر رمز یا شماره کارت یا … را اشتباه وارد کنید، با زدن کلید تصحیح می توانید آن را پاک کرده و مجدداً وارد نمایید.
- انصراف یا Cancel: که معمولاً با رنگ قرمز مشخص می شود، برای کنسل کردن عملیات جاری استفاده می شود. زدن این کلید، منجر به پس دادن کارت و پایان عملیات هم می شود.
نحوه کار صفحه کلید خودپرداز
زیر هر کلید پین پد، یک پولکی یا دام سوئیچ قرار دارد که با فشرده شدن، ارتباط بین دو قسمت در بورد الکترونیکی صفحه کلید خودپرداز را برقرار می کند. کنترلر بورد، فشرده شدن کلید را دریافت می کند و آن را به کامپیوتر خودپرداز ارسال می کند. این پولکی ها در صفحه کلید سایر وسایل الکترونیکی مانند کنترل تلویزیون نیز استفاده می شوند. البته سایز آنها متفاوت می باشد.
خرابی صفحه کلید خودپرداز
مهمترین خرابی ای که برای صفحه کلید خودپرداز اتفاق می افتد، ترک برداشتن یا شکستن این پولکی ها هستند که باعث می شود کلید مربوطه به درستی عمل نکند. مشکل بعدی که ممکن است برای صفحه کلید خودپرداز پیش بیاید تمام شدن باتری آن می باشد. عمر باتری های صفحه کلید خودپرداز چندین سال می باشد اما بهرحال یک طول عمری دارد و با تمام شدن آن، صفحه کلید خودپرداز یا عابر بانک نیز از کار می افتد.
بجز دو مورد بالا که اولی مربوط به استفاده از صفحه کلید و دومی مربوط به گذشت زمان می باشد، صفحه کلید ممکن است در اثر ضربه، نفوذ مایعات و … نیز خراب شود. در دوران کرونا، صفحه کلید تعداد زیادی از خودپردازها به دلیل شستشو و ضد عفونی شدن توسط افراد، از کار افتادند زیرا مایعات به بورد های الکترونیکی آسیب می زند.
تعمیر صفحه کلید خودپرداز
تا اینجا با صفحه کلید خودپرداز، نحوه عملکرد آن و خرابی های رایج آن آشنا شدیم.
در این بخش به تعمیر صفحه کلید خودپرداز می پردازیم. قبل از آن یک نکته در خصوص امنیت صفحه کلید خودپرداز را باید عنوان کنیم که به آن انکریپشن یا رمزنگاری می گویند. به دلایل امنیتی و به جهت جلوگیری از دسترسی دیگران به رمز کارت بانکی، پین پد خودپرداز نباید رمز مشتری را به صورت خام یا اصطلاحاً Clear برای کامپیوتر و شبکه بانکی ارسال کند. پین پد، رمز مشتری را با استفاده از الگوریتم های رمز نگاری، رمز می کند و بعد آنرا برای کامپیوتر خودپرداز ارسال می کند. برای رمزنگاری از یک کلید یا کد رمز استفاده می شود که هنگام راه اندازی یا هر زمان که نیاز بود روی پین پد لود می شود.
هکر ها برای دسترسی به رمز مشتریان بانکی، در صورت نفوذ به صفحه کلید و خواندن کد های رمزنگاری، ممکن است بتوانند از حساب بانکی شما سوء استفاده کنند. به همین منظور امنیت نرم افزار صفحه کلید خودپرداز و کلیدهای رمزنگاری باید تأمین شود. برای این کار، تولیدکنندگان صفحه کلید خودپرداز، سنسور هایی داخل صفحه کلید تعبیه کرده اند که با باز کردن صفحه کلید، عمل کرده و کلیه اطلاعات و نرم افزار های صفحه کلید یا پین پد را پاک می کنند. این اتفاق باعث می شود که تعمیر صفحه کلید خودپرداز پیچیده شده و تقریباً امکان پذیر نباشد.
پس توصیه ما به خوانندگان محترم این است که به هیچ عنوان اقدام به باز کردن درب صفحه کلید نکنند و برای تعمیر صفحه کلید خودپرداز خود شخصاً اقدام نکنند. تعمیرکاران اصناف دیگر فکر می کنند که صفحه کلید خودپرداز مانند سایر صفحه کلیدها قابل تعمیر می باشد که البته طبق توضیحات این مطلب، از نظر الکترونیکی این امر درست است اما از نظر نرم افزاری متأسفانه در صورت نداشتن نرم افزارهای مرتبط، امکان پذیر نمی باشد.
تعمیرگاه خودپرداز ایران جهت مشاوره در خصوص تعمیر صفحه کلید خودپرداز ایران در خدمت شما می باشد. بدین منظور کافی است با ما تماس بگیرید: 09202864726