کارت عابر بانک چیست؟
کارت عابر بانک یا کارت خودپرداز یا کارت بانکی، کارتی است که توسط آن شما می توانید از انواع دستگاه عابر بانک، پوز (کارت خوان)، کش لس یا کیوسک بانکی استفاده کنید. با مراجعه به شعبه بانکی که در آن حساب دارید و پر کردن فرم مربوطه، درخواست صدور کارت می دهید. در صورتی که شعبه بانک، دستگاه صدور آنی کارت داشته باشد، پس از چند دقیقه کارت شما صادر و تحویل شما می گردد و این اطلاعات روی آن چاپ می شود:
- نام و نام خانوادگی
- شماره 16 رقمی کارت
- کد CVV2
- تاریخ انقضای کارت
جنس کارت عابر بانک چیست؟
کارت عابر بانک از جنس PVC می باشد. پلی وینیل کلراید (Polyvinyl Chloride) یا پی وی سی (PVC) نوعی پلاستیک بسیار پرکاربرد از محصولات پتروشیمی است. مقاومت این کارت ها در مقابل گرما و سرما در مقایسه با کارت های کاغذی بسیار بالاتر بوده و دوام و ماندگاری آن نیز به دلیل نوع مواد به کار رفته در آنها بیشتر است و بر اثر فشار یا ضربه آسیب نمی بینند. در برخی از کارت ها چیپ های الکترونیکی نیز قرار دارد که می تواند جهت ذخیره و پردازش داده مورد استفاده قرار گیرد. بدلیل عدم استفاده از کاغذ، این کارت ها به محیط زیست آسیب نمی رسانند.
ابعاد کارت عابر بانک چقدر است؟
استاندارد ISO/IEC 7810 مشخصات فیزیکی کارت های شناسایی را مشخص می کند. اصولاً رعایت استانداردهای بین المللی باعث می شود که بتوان از انواع محصولات در کشورهای مختلف استفاده کرد. استاندارد 7810 علاوه بر مشخص کردن ابعاد فیزیکی کارت، مقاومت آن در برابر خم شدن، شعله، مواد شیمیایی، دما و رطوبت را نیز تعیین می کند.
این استاندارد چهار اندازه برای کارت را مشخص کرده که اندازه با کد ID-1، ابعاد کارت بانکی را تعیین می کند. ابعاد تقریبی کارت عابر بانک 8.6 در 5.4 سانتی متر می باشد که دقیق تر آن بدین شرح می باشد:
85.6 × 53.98 سانتی متر یا 3.370 × 2.125 اینچ
شماره کارت
شماره کارت بانکی 16 رقم می باشد که برای سادگی خواندن، به صورت 4 بخش 4 رقمی روی کارت درج شده است. بخشهای مختلف شماره کارت به شرح ذیل می باشد:
- 6 رقم اول: بانک صادر کننده کارت را مشخص می کند.
- 2 رقم: نوع کارت می باشد که مثلاً کارتهای معمولی، هدیه، بن کارت و … را مشخص می کند.
- 9 رقم: شماره شناسایی کارت و مختص هر فرد می باشد.
- 1 رقم: کد کنترلی می باشد که برای بررسی صحت شماره کارت استفاده می شود.
نوار مغناطیسی کارت (Magnetic strip)
در واقع تا کنون فقط به مشخصات ظاهری، ابعاد و اطلاعات چاپ شده روی کارت اشاره کردیم. اطلاعات اصلی کارت که هنگام صدور روی آن ذخیره می گردد در یک نوار مغناطیسی مشکی رنگ در پشت آن ذخیره شده است. این نوار مغناطیسی سه Track یا شیار دارد که اطلاعات اصلی کارت روی آنها ذخیره شده است. ترک اول دربردارنده اسم شخص و ترک دوم دربردارنده شماره کامل کارت شخص هست.
کارت عابر بانک چطور کار میکند؟
در واقع کارت خوان دستگاه عابربانک، کیوسک بانکی، پوز یا کش لس است که اطلاعات نوار مغناطیسی کارت را می خواند. ماژول کارت خوان، یک هد دارد که وقتی نوار مغناطیسی روی آن کشیده می شود، اطلاعات آن را می خواند.
کارت را از کدام طرف وارد عابربانک کنیم؟
یک فلش کوچک روی کارت عابر بانک وجود دارد که محل ورود آن به دستگاه را نمایش می دهد. روش دیگر این است که هنگامی که کارت را وارد عابر بانک می کنید، نوار مشکی رنگ باید زیر کارت و سمت راست باشد.
دلیل نخواندن کارت توسط خودپرداز چیست؟
تا کنون برای شما پیش آمده که کارت خود را در دستگاه کارتخوان مغازه می کشید یا وارد خودپرداز می کنید اما، خودپرداز کارت شما را شناسایی نمی کند. دلیل نخواندن کارت یا از خراش یا آسیب دیدن نوار مغناطیسی هست یا از شکستگی یا تا شدن کارت. اگر کارت شما هنوز منقضی نشده بود اما عابر بانک آنرا قبول نمی کرد، باید برای تعویض آن به شعبه بانک خود مراجعه فرمایید.