دستگاه خودپرداز، عابربانک یا ATM دستگاهی است که بخشی از عملیات بانکی را بدون نیاز به اپراتور و بصورت 24 ساعته می تواند انجام دهد. عملیات قابل انجام و نحوه کار دستگاه خودپرداز به شرح ذیل می باشد.
عملیات قابل انجام
- دریافت وجه
- موجودی حساب
- صورتحساب
- انتقال وجه به کارت یا حساب
- پرداخت قبض
- خرید شارژ
- پرداخت قسط
- امور خیریه
- تغییر رمز اول و دوم
- مسدود سازی کارت و …
نحوه کار دستگاه خودپرداز
مشتری (دارنده کارت) کارت خود را وارد دستگاه می کند. رمز چهار رقمی خود را وارد می کند. انتخاب زبان در بعضی دستگاهها قبل از ورود رمز و در برخی، بصورت پیشفرض فارسی می باشد. سپس نوع عملیات را انتخاب می کند. نرم افزار دستگاه خودپرداز با استفاده از اطلاعات مشتری شامل شماره کارت، رمز و عملیات انتخابی وی، پیامی را برای مرکز ارسال می کند. این پیام، درخواست تراکنش نامیده می شود و جوابی که از مرکز می آید، پاسخ تراکنش نامیده می شود.
پاسخ تراکنش یا شامل خطا هست مانند رمز اشتباه یا کمبود موجودی یا مسدودی کارت و …، که به مشتری اعلام می شود. و یا عملیات موفق می باشد که پس از آن، دستگاه عملیات مورد نظر را انجام می دهد. نحوه کار دستگاه خودپرداز همواره با مرکز چک شده و دستگاه تابع قوانین و پاسخهای ارسالی از سمت مرکز می باشد.
پیام ها خطای شایع دستگاه خودپرداز به مشتری
تراکنش های ناموفق دلایل زیادی دارند که مهم ترین آنها به شرح ذیل می باشد:
- موجودی ناکافی: وقتی در حساب شما موجودی کافی نباشد، امکان برداشت یا انتقال وجه ندارید و خطای موجودی ناکافی به شما نشان داده می شود.
- رمز اشتباه: در صورتی که رمز چهار رقمی کارت خود را اشتباه بزنید خطای رمز اشتباه دریافت می کنید.
- شمارت کارت یا اطلاعات مقصد اشتباه: در تراکنش هایی مانند کارت به کارت در صورتی که اطلاعات کارت مقصد را اشتباه وارد نمایید، این پیام به شما نمایش داده می شود.