ATM چیست؟
در سالهای اولیه شروع به کار بانک ها، کارمندان بانک پشت باجه ها به مردم خدمات ارائه می دادند. هر کارمند پشت باجه بانک، Teller نام دارد. وقتی که دستگاهی اختراع شد که به صورت خودکار می توانست بعضی از کارهای کارمند بانک را انجام دهد، ماشین تلر خودکار یا Automated Teller Machine (ATM) نامیده شد. ATM در ایران با نامهای خودپرداز و عابربانک معروف شد که دستگاهی است که بصورت 24/7 کار می کند.
ATM مخفف چیست؟
ATM مخفف Automated Teller Machine می باشد.
ATM چه عملیاتی انجام می دهد؟
عملیات قابل انجام توسط ATM بسته به مدل ATM و بانک متفاوت است اما عملیات زیر تقریباً بین همه ATM ها مشترک می باشد.
- ارائه مانده حساب
- ارائه صورتحساب (چند گردش آخر حساب)
- انتقال وجه (حساب به حساب یا کارت به کارت)
- پرداخت قبوض خدماتی مانند آب، برق، گاز، تلفن و …
- خرید شارژ تلفن همراه
- شارژ مستقیم سیمکارت
- تغییر رمز اول کارت
- تخصیص و تغییر رمز دوم کارت
- پرداخت قسط تسهیلات
ATM چطور کار می کند؟
ATM یک کامپیوتر با نرم افزار منحصر به خود دارد که کلیه ماژول ها را کنترل می کند و همچنین از طریق شبکه به سرورهای بانکی دسترسی دارد. ابتدا مشتری کارت خود را وارد ATM می کند و رمز خود را وارد می کند و سپس عملیات مورد نظر خود را انتخاب می کند. ATM با اتصال به شبکه بانکی، اطلاعات حساب و رمز مشتری را بررسی کرده و پاسخ دریافتی از شبکه بانکی را به مشتری ارائه می دهد و عملیات درخواستی وی را انجام می دهد.
انواع ATM از نظر اندازه و محل نصب
ATM دیواری
ATM دیواری یا TTW (Through The Wall) عابربانکی است که در دریچه نصب می گردد. برای نصب ATM دیواری، معمولاً در دیوار یا شیشه دریچه ای تعبیه شده و دستگاه در داخل ساختمان قرار داده شده و قسمت جلویی آن شامل مانیتور و دریچه های ورود کارت و خروج رسید و اسکناس و …، در دسترس مشتری خواهد بود. درب گاوصندوق دستگاه پشت آن و در داخل ساختمان بوده و پولگذاری و سایر عملیات از پشت دستگاه انجام می شود.
ATM سالنی
ATM سالنی یا Lobby عابربانکی است که کاملاً داخل ساختمان قرار می گیرد. محل نصب این نوع دستگاه معمولاً فروشگاههای بزرگ، هتلها، مراکز تفریحی و … می باشد. اگر درب گاوصندوق دستگاه از جلو باز شود F/A (Front Access) و اگر از پشت باز شود R/A (Rear Access) نامیده می شود.
قیمت دستگاه ATM
قیمت ATM بسته به مدل، برند و وضعیت کارکرد آن بسیار متغیر می باشد. یک ATM قدیمی کارکرده در فروردین 1403 ممکن است حدود 20 میلیون تومان باشد و در عوض یک ATM ریفر شده حدود 60 تا 80 میلیون تومان می باشد. البته خودپرداز آکبند وارداتی بالای 100 میلیون تومان می باشد.
خرید دستگاه ATM
اشتباهی که برخی از اشخاص می کنند این است که برای خرید ATM با بانک ها تماس می گیرند. در حالی که بانک ها، خود خریدار و مصرف کننده ATM هستند. برای خرید دستگاه ATM باید با شرکت های معتبر در زمینه فروش و خدمات ATM تماس بگیرید.
درآمد دستگاه ATM
درآمد ATM شخصی با توجه به تراکنش هایی است که توسط آن انجام می شود. یعنی مشتریانی که از ATM استفاده می کنند در صورتی که مشتری بانک دیگری باشند، به ازای هر تراکنش، درآمدی نصیب مالک ATM می شود. درآمد یا کارمزد دریافت وجه برابر است با مبلغ پرداختی x سهم مالک ATM (معمولاً 60%) 1.1x%
مثلاً در صورت پرداخت 15 میلیون تومان در یک روز، کارمزد دریافتی 15,000,000 ضربدر 60% ضربدر 1.1% و برابر با 99,000 می باشد. بابت سایر تراکنش ها ماننده انتقال وجه، پرداخت قبض و … نیز کارمزدی نصیب مالک ATM می شود که برای اطلاع از مقدار آنها می توانید با ما تماس بگیرید.
برای دریافت مشاوره تلفنی جهت خرید خودپرداز می توانید با شماره های زیر تماس بگیرید. اگر در حال حاضر خارج از ساعت اداری و یا روز تعطیل می باشد نیز می توانید با کلیک روی آیکون تماس با ما که در گوشه راست پایین صفحه می بینید، درخواست تماس کنید که کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.