عابربانک چیست؟
عابربانک، خودپرداز یا ATM (Automated Teller Machine) دستگاهی الکترونیکی-مکانیکی می باشد که جایگزین متصدی شعبه در بانک بوده و می توان تعدادی از عملیات بانکی را بصورت 24 ساعته در 7 روز هفته انجام دهد. مهمترین عملیات قابل اجرا توسط دستگاه پرداخت وجه به مشتری بوده و سایر عملیات شامل مانده حساب، صورتحساب، انتقال وجه، پرداخت قبوض و اقساط، خرید شارژ و … می باشد.
ماژولهای عابربانک
عابربانک شامل تعدادی ماژول اصلی بوده که توسط نرم افزاری که روی کامپیوتر آن نصب شده کنترل می شوند. ماژولهای اصلی عابربانک که مشتری با آنها سرو کار دارد به صورت خلاصه به شرح ذیل می باشند:
- کارت خوان یا کارت ریدر که وظیفه آن دریافت کارت مشتری و خواندن اطلاعات آن می باشد.
- صفحه کلید یا پینپد که وظیفه آن دریافت اطلاعات از مشتری مانند رمز، شماره کارت، مبلغ یا … می باشد.
- چاپگر رسید مشتری یا رسید پرینتر که وظیفه آن چاپ رسید و تحویل آن به مشتری می باشد.
- اسکناس پرداز یا کش دیسپنسر که وظیفه آن شمارش اسکناس و تحویل وجه به مشتری می باشد.
- کامپیوتر که وظیفه آن کنترل کلیه ماژولها و ارتباط با مرکز و دریافت و اجرای فرامین می باشد.
- مانیتور که وظیفه آن نمایش اطلاعات به مشتری می باشد.
سایر ماژولها نیز دوربین (عکس گرفتن از مشتری)، بارکدخوان (خواندن بارکد قبوض)، چاپگر ژورنال (چاپ اطلاعات مورد نیاز اپراتور)، اپراتور پنل (مرکز کنترل و اعلام وضعیت دستگاه) و … می باشند که در بخشهای دیگر سایت آنها را معرفی کرده ایم.
تعداد عابربانک های موجود در کشور تا پایان مهر 1399 حدود 60 هزار دستگاه می باشد.
به گزارش بانک مرکزی، تا پایان مهر ماه سال جاری، مردم با حدود 346 میلیون کارت خودپرداز از 59 هزار خودپرداز استفاده می کنند.
مهمترین برندهای مختلف عابربانک در کشور در حال حاضر GRG, HYOSUNG, WINCOR, NCR, EASTCOM, SIGMA, EDGE, KINGTELLER, LG, BANQIT می باشند.